Jak si připravit záhon


Kdo má zahradu, jistě jej již napadlo, že by nebylo zcela od věci na ní něco pěstovat, ať už se jedná o květiny nebo ovoce a zeleninu. Výhodu má naše země v tomto ohledu takovou, že leží v mírném pásu. To znamená, že tu lze pěstovat skutečně širokou škálu plodin. Je tedy jen na nás, které z nich si zvolíme, případně jakou jejich kombinaci.

 

Je však samozřejmé, že budeme chtít, aby nám vše pěkně rostlo. To však není možné, pokud si nejprve nepřipravíme záhon. A to je něco, s čím mnoho amatérských zahradníků bojuje. Tuto fázi totiž velmi často podceňujeme a proto i odbýváme, a následně se divíme, že nám toho vyrostlo tak málo. Proto je dobré se podívat, co je třeba udělat.

 

terasovitá zahrada

 

V první řadě si musíme vyznačit, jak velký záhon chceme mít. Musíme však mít přitom na paměti, že se potřebujeme i v průběhu růstu našich plodin dostat na celou jeho plochu, a to aniž bychom některé rostlinky pošlapali. Pokud tedy bude náš záhon větší, je vhodné zde počítat i s pěšinkami a předem si je vyznačit.

 

Jakmile je toto hotovo, je na řadě rytí. Celý záhonek, s výjimkou výše zmíněných případných pěšin, je potřeba důkladně zrýt. Tím se promíchá půda a tedy i živiny v ní, a navíc se také okysličí. To zabrání tomu, aby nám rostlinky začaly hnít.

 

zelenina ze zahrady

 

Jakmile je toto hotovo, přichází na řadu pletí. Zde odstraníme veškeré traviny a jiné byliny, které se na ploše záhonu vyskytují. Tyto jsou totiž velmi odolné, a jejich kořeny by snadno mohly zadusit pěstované plodiny, čímž by ztížily jejich vývoj, nebo je dokonce zcela zničily. A to rozhodně nechceme.

 

Následně můžeme zákon uhrabat a vytvořit v něm řádky, případně dolíky, do kterých budeme sázet semena. Jistě, to vše je náročná práce, avšak pokud chceme dosáhnout dobrých výsledků, musíme počítat s tím, že bez námahy to nebude. A ani potom nejsou vysoké výnosy či krásné květiny stoprocentně zaručeny.

Category:

Related Posts